Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

zondag 28 juli 2013

Dag 8: Argeles-Gazost (Lourdes) – St. Jean Pied de Port

We zitten midden in de Pyreneeën. Volgens ons roadbook, de zwaarste rit van deze 15-daagse pelgrimage. 150 km, tot daar aan toe, doch ook en vooral de 3.100 hoogtemeters. Later zal blijken dat dit wat overtrokken is. We hebben vandaag 163 km afgelegd en slechts 1.755 hoogtemeters overbrugd.

Om 08.00 hr vertrokken onder een wolkendek. Langs de rivier de Gave is er een fietspad aangelegd op een voormalige spoorwegbedding. Na 12 km komt men dan in het centrum van Lourdes uit. Door de hevige regenval in de maand juni is deze weg op verschillende plaatsen weggespoeld. De ravage moet enorm geweest zijn. Hele stukken beton zijn weggespoeld uit het fietspad.

Van 08.30 tot 09.30 werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de bedevaartsoord aan de grot te bezoeken.
Een gedeelte van de groep aan het bedevaart gebied te Lourdes.
Verder naar de Col d'Osquich. Deze is 15,1 km lang met stijgingspercentages tot 8%.  Hierna werden er 2 opties voorgesteld. De eerste optie was om over relatief glooiende wegen naar St. Jean Pied de Port te rijden. Een andere optie werd voorgesteld door de Col de Gamia er nog bij te nemen. Deze is in Govaka reizen een gekende col. Men heeft er stijgingspercentages tot 14% en afdalingen die zelfs nog scherper waren. De beide opties hadden evenveel liefhebbers en we ontmoetten elkaar terug in het centrum van St jean Pied de Port.

Tijdens deze rit loopt het parcours door het Baskenland. Dit valt vooral op aan de eigen taal die met geen enkele andere taal verwant is. De plaatsnamen zijn dus in 2 talen aangegeven.
2 gebroeders Van den Bogaert, Jan en Albert, zij aan zij. Stevige R. Antwerp F.C. fans.
Ivo en Yves, ook zij aan zij op de Col d'Osquich.
St-Jean-Pied-de-Port
St-Jean-Pied-de-Port is voor vele pelgrims ook een startplaats van de camino. Van hieraf aan zullen we vele pelgrims op onze weg ontmoeten. In St Jean Pied de Port dan aangekomen rond 18.00 hr. Na er eventjes wat rondgekeken te hebben, om 18.30 nog 8 km verder naar het hotel over relatief plat parcours. :)
We logeren in het hotel Andreinia te Estérençuby.  www.hotel-andreinia.com

Willy is jarig.
Op 28 juli werd Willy jarig. Aanvankelijk stond 18 juli genoteerd op de documenten. Maar zoals de 3 andere jarigen werd deze verjaardag eveneens gevierd met enkele flessen Cava tijdens de avondreceptie.
Willy
Ritgegevens:
Vertrek Argeles-Gazost:                 08.00 hr
Aankomst Estérençuby:                  18.50 hr
Afgelegde afstand: vandaag:         162,86 km.  Totaal: 1.427 km
Weder: ietsje minder heet, doch nog boven de 30°.
Wegens late aankomst, 18.50 hr en avondeten om 20.15 hr geen aperitief/receptie vandaag.
Route van Argelès-Gazost (Lourdes) naar Estérençuby (St Jean Pied-de-Port)
Temperatuur verloop tijdens deze rit, tot 35°.
Op het einde, Col d'Osquich en Col de Gamia.
Nota: Indien er personen zonder helm getoond worden, dit is enkel voor de foto. Steeds werd er met helm gefietst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten