Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

zondag 21 juli 2013

Eerste rit Leuven – Sedan.

Leuven, 21 juli 2013.
Het beloofde een prachtige dag te worden. Stralende wolkeloze lucht bij een frisse 14° bij het opstaan om 05.30 hr. Alle 29 fietsers/sters verzamelden vanaf 07.00 hr op de parking van het benzinestation aan de E40 te Leuven/Heverlee. Oude getrouwen begroetten elkaar, terwijl de nieuwelingen snel kennis maakten. Tussen 07.00 hr en 08.00 hr werden de vrachtwagens met de meereizende bagage geladen. De laatste instructies werden door Yves gegeven, de talrijke groepsfoto's werden genomen en stipt om 08.00 vertrokken bij een aangenaam fietsweer: 20° en stralende lucht.
Met 29 klaar voor de start naar Santiago de Compostela over 2.315 km 
Na bestudering van de reisbrochure blijkt dat deze openingsrit ‘de 3de zwaarste rit’ zou worden. Enkel de rit over de Pyreneeën en de 5de rit in centraal Frankrijk zullen lastiger zijn op gebied van de hoogtemeters en afstand. Volgende hindernissen stonden tijdens deze 1ste rit op het programma: vallei van de Maas, vallei van de Lesse en de vallei van de Semois.

Met Eddy
Met Fons De Bie
De namen van de beroemde biersteden: Leuven, Hoegaarden, Ciney en Rochefort zouden de karwei aantrekkelijk (kunnen) maken. IJdele illusie. Maar best ook. Tijdens de tocht zullen we vooral fietsen op Coca Cola, Sprite, Ice-Tea en andere suikerrijke dranken.

Ardennen-rit.
Deze rit is een mini L-B-L (Liège-Bastogne-Liège voor de kenners) en wordt beschouwd als een zware Ardennenrit. Steeds bergop en bergaf maar meer bergop dan bergaf. Naargelang de bron, zijn het 2.154 hoogtemeters (Garmin programma), of 2.000 hoogtemeters (Govaka brochure).  In Sedan zal blijken dat 1.995 m correct is. De anciens van deze  tocht vertelden er heroïsche verhalen over. Men zou er schrik van krijgen als we ze niet zouden kennen.

Burdinne
Via Oud-Heverlee, richting Région Wallonne, Beauvechain en Jodigne. Na 56 km en 2hr 15' fietsen, , werden we in Burdinne door Marc en Ingrid opgewacht met de eerste grote bevoorrading. Na deze kennismaking met de beroemde tafels van Marc en Ingrid, verder naar Andenne waar de Maas overgestoken werd na 71 km en 2hr 50'.  Na een afdaling naar een vallei komt er gegarandeerd een beklimming… Om de Maasvallei te verlaten dient er vanaf Andenne stevig geklommen te worden.

Marijke, Dirk, Lieve
Tom, Luc, Gina en Eddy
Fons, Irene, Bruno
Jan
Frans, Fons
Frans, Jan
Chris
Guy
Roger
Willy en Norbert
Villers sur Lesse.
Na 125 km, in Villers sur Lesse, stond de camion van Marc en Ingrid weeral klaar met een gedekte tafel.
Terug vertrekken na de nodige brandstof opgedaan te hebben.
Drankstop te Alle aan de oever van de Semois.

Daverdisse.
Aan "Le Moulin de Daverdisse" werd de start gegeven voor een lange beklimming in vrij tempo. Het was de laatste beklimming met een hoogteverschil van 220m. De sterke klimmers konden hier hun talenten botvieren.
Tijdens de beklimming naar Daverdisse
Frans na de afdaling van Daverdisse.
Frankrijk.
Na het overschrijden van de Semois, en na 175 km, kwamen we aan de internationale grens met Frankrijk.  Vanaf hier en de volgende 8 dagen zullen we dit grote land doorkruisen. Vanaf hier voelden we ons echte Camino fietsers en waren we dus echt vertrokken.

Sedan
Na 180 km bereikten we de eerste stad op onze tocht: Sedan. Het leuke was dat we een felle afdaling hadden, niveauverschil van 260 m, naar opnieuw de Maas, of la Meuse zoals dat hier noemt.  Dat belooft voor morgen. Op de grafiek kan men aflezen dat direct na de start er een zware beklimming voor de wielen geschoven wordt om weer uit die Maasvallei te geraken. We hebben verschillende bekende biersteden voorbijgereden, maar hier werd het eerste pilsje aangeboden. Eerst de fietsen wegzetten op een binnenkoer van het hotel en dan een pintje drinken aan de camion van Ingrid & Marc. Hotel Le Saint Michel lag aan een rustige straat dicht bij een pleintje.
Ritgegevens:
Afstand:          181 km
Hoogtemeters:1995 m
Temperatuur: maximum 38°
Start te Leuven:    08.00hr
Aankomst Sedan: 18.00 hr.
Eet-en drankstops: 2 hr 20'
Logies te Sedan:  Hotel Le Saint Michel.
Rit 1: Leuven - Sedan
Profiel rit 1 Leuven - Sedan
Temperatuur
Dit was de eerste warme dag van 2013. Vertrokken bij een aangename 20°, liep de temperatuur al snel op tot een maximum van 39°.
Temperatuurverloop 21 juli - Leuven - Sedan

1 opmerking:

  1. Go meter, go! Ed die volgt wel ;) Groetjes vanuit Molenstede

    BeantwoordenVerwijderen