Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

dinsdag 30 juli 2013

Dag 10: Puenta la Reina – Santo Domingo de la Calzada.

Spaanse toestanden. 40°C.
Vandaag zijn we overgeschakeld op het Spaanse ritme. Dit betekent dat het ontbijt een uurtje later kan genomen worden en het avondeten niet voor 21.00 geserveerd wordt. Het ontbijt vanaf 08.00 uur en het avondeten: vanaf 21.00 uur. De warmte volgt dit Spaanse system ook: we fietsen bij 40°!
Bruno en Hilde
Ritbeschrijving
Deze rit werd voorgesteld als een normale rit van 155 km en 1.690 hoogtemeters. Na een vlakke aanloop van 40km, door de Rioja, de bergen in. De Rioja streek is vooral bekend om zijn druivengebieden en de wijnproductie.
Volgens de beschrijving moesten we naar 960 m hoogte klimmen. Een geleidelijke beklimming gedurende 20 km tot in Lapoblacion. Gelukkig komt na een beklimming een afdaling. Na wat op en af, begint na 100 km weerom een stijging tot km 140 en naar 800m hoogte. Gelukkig weer gevolgd door een korte  afdaling tot onze logiesplaats.
Ludo
Fons
Albert en Jan
Dirk en Roger
Guy en Jos
Sierra de la Demanda - Ebro
Iets voorbij halverwege weeral een nieuwe mijlpaal die we bereiken. De grote en beroemde Spaanse rivier: de Ebro. We naderen ook het berggebied van de Sierra de La Demanda.
En wie heeft de mooiste exemplaren? Leo, Jef, Chris, Frans, Dirk of Jan?
Een hoogtepunt is het klooster Monasterio de Sam Millan de Suso en Yuso. Dit behoort tot het UNESCO Werelderfgoed van de mensheid.

Santo Domingo de la Calzada.
Onze overnachtingsplaats is in een pittoresk stadje: Santa Domingo de la Calzada. We logeren in het 3 * hotel "El Corregidor".

Kiekenkathedraal
Santo Domingo dankt zijn ontstaan aan de monnik Domingo die er een brug bouwde met 24 bogen ten behoeve van de pelgrims.  Deze stad werd dan ook naar hem genoemd. Hij bouwde bruggen en wegen: calzadas.

Binnenin de kathedraal is er een verlicht hok met een levende kip en haan op een oude legende in ere te houden. Volgens deze legende waren er drie Duitsers op pelgrimstocht: vader, moeder en zoon. Ze overnachtten in Santo Domingo. De dochter van de herbergier werd verliefd op de jongen. Deze stommeling wou er niet van weten. Het meisje wilde hem straffen en verstopte een zilveren beker in zijn bagage. De jongen werd van diefstal beschuldigd. en meteen opgehangen. Op de terugweg van Compostela kwamen de ouders later opnieuw in Santo Domingo aan. Toen ze het galgenveld bezochten, bleek hun zoon nog steeds in leven te zijn. Ze renden naar de prefect die hun verhaal niet geloofde. Hij zei: "Als de twee kippen op mijn bord gaan leven, dan geloof ik het." Meteen begonnen de kippen te kakelen. de jongen werd bevrijd. Sindsdien hangt er in de kerk de kooi met de kip en de haan. Dit is de enige kathedraal ter wereld waar er levende kippen in de kathedraal leven en verzorgd worden.
Kiekenkot in de kathedraal.
De dag werd besloten om 20.30 met een aperitief-receptie op het pleintje voor de kathedraal, gevolgd door het avondeten om 21.00 hr.  We logeren in het stijlvolle 3* hotel El Corregidor midden van de stad.
Frans en Jef wensen elkaar het beste toe voor de toekomst. Ze rijden morgen voor een ander team.
Ritgevens:
Start in Puenta La Reina:                         08.50hr
Aankomst in St Domingo de la Calzada:17.45hr
Afstand:      149 km.        Totale afstand: 1.687 km
Hoogtemeters:                                          1910 m
Max. Temp. :                                           40°C.

Profiel van de rit Puenta la Reina naar Santo Domingo de la Calzada
Temperatuurverloop van de rit Puenta la Reina naar Santo Domingo de la Calzada.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten