Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

donderdag 1 augustus 2013

Dag 12: Castrojeriz – Leon.

De hitte is ongenadig, het blijft tegen de 40°.
We zijn vertrokken om 9.15hr vanuit Castrojerez. Gans de dag reden we op de hoogvlakte van de Mesata op een hoogte van 800 meter. Dit maakte dat de temperatuur iets minder was, maar toch nog opliep tot 38 graden. De Meseta is een ruige hoogvlakte tussen Burgos en Léon, waar gras en stenen afwisselen met eindeloze graanvelden. Verder niets! Geen bewoning, geen industrie geen verkeer, niets.

Waaierrit.
De wind stond enigszins nadelig, hete zuidenwind, terwijl wij hoofdzakelijk westwaarts rijden. Ideaal om waaiers te vormen. Alhoewel..., als je je in de eerste 5 posities kon positioneren  was dat ideaal. maar de rest kon vechten voor zijn plaatsje aan de rekker. Het werd stil, er werd niet meer gepraat, enkel gevloekt om zijn positie niet te verliezen en bang om uit de wielen gereden te worden. Deze rit is te vergelijken met een echte waaierrit.  De vergelijking met de  fameuze waaierrit in de Tour de France naar Saint-Amand-Montrond was hier ook niet ver af. Met een snelle vaart door de Meseta om er snel doorheen te zijn. De gemiddelde snelheid bedroeg 25,5km/h met een max. tot 58 km/hr. Alhoewel, als je de tijd neemt om rond te kijken,  toch wel enorm mooi.  
We doorkruisten 3 provincies: Burgos, Palencia en Leon. Onderweg stapten er honderden pelgrims te voet de Camino af. Ook vele fietsers op de lange rechte en eenzame wegen. Uitgestrekte vlakten met praktisch geen bebouwing. 

Sahagun
Op de Placa Mayor van Sahagun was er een welkome stop voor een fris pintje. De naam Sahagun is een samenvoeging van de Heilige San Fagún uit de Romeinse tijd.
Jos, Jan G, Jan P., Dirk en Lieve. 
Ivo
Om 18.10 uur werd dan Leon bereikt. Leon is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de autonome regio Castilië en Leon. Hier is een prachtige kathedraal en een prachtig plein: het San Marcos plein waar er een Parador gelegen is.

We logeren in het 4**** hotel Abad San Antonio. Recht tegenover het hotel is er het hospitaal van Leon. Er kan ons niets ergs gebeuren.
Het aperitief wordt gehouden rond 20.30.Guy is jarig
Vandaag vieren we een 3de jarige in onze groep. Guy uit Mol doet er een jaartje bij. Guy is een van de sterkere fietsers. Hij kan een perfect tempo aangeven. Als het te snel gaat voor sommigen, geeft hij instructies om het rustiger te houden,  zoals in deze waaierrit. Zijn verjaardag werd door Govaka gevierd met een Cava receptie.
Guy
Profiel van Castrojerez - Leon
Temperatuurverloop van Castrojerez - Leon
Ritgegevens:
Vertrek Castrojerez: 09.15 hr
Aankomst Leon:       18.12hr.
Afstand:                  156,6 km Totaal: 1.970 km
Hoogtemeters:         695m
Temperatuur:           max 39°.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten