Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

vrijdag 2 augustus 2013

Dag 13: Leon – Ponferrada.

Koelere omstandigheden.
De hitte van de vorige dagen is naar het noorden verplaatst. Uit de contacten met het thuisfront, blijkt dat de hitte naar België getrokken is. In Schoten is het 36°, terwijl wij het hier 10 graden koeler hebben.  Bij het vertrek deze ochtend om 09.15hr was het zelfs frisjes: 17°C. Heel aangenaam fietsweder.

De rit van vandaag had 3 hoogtepunten:
  • Hospital de Orbigo, met de brug met 18 bogen
  • Astorga, met de ommuurde stad en Gaudi gebouwen
  • Cruz de Fer
De rit werd aangekondigd als een kort ritje: slechts 120 km en amper 1.160 hoogtemeters. In onze Ardennen is het lastiger. In Ponferrada worden volgend jaar, 2014, de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg betwist.

Leon
Vertrokken te Leon om 09.15 in de gelijknamige provincie Leon in de regio Castilië y Leon. Met enkele hellingen klimt de route tot op de glooiende hoogvlakte van Spanje, de Meseta, waar het ´s zomers behoorlijk warm kan zijn. Het landschap verandert sterk met eindeloze graanvelden en dorre vlakten tot aan de horizon.

Hospital de Orbigo.
Na een aanloop op de Mesata hoogvlakte was er een eerste stop te Hospital de Orbigo om de beroemde brug te bezoeken. Dit is een strategische brug op de weg naar Santiago. Deze site wordt nog gebruikt om historische spelen uit te beelden.
Brug met 18 bogen op de Camino te Hospital de Orbigo.
Deze is van oorsprong Romeins en is uniek vanwege zijn lengte met 18 bogen! Dit is nodig omdat bij regen de rivier zeer breed kan worden. Voor de pelgrims is dit weer een belangrijk merkpunt op hun camino.
Fietsbrug, iets voor Astorga.
Astorga
Een andere topper is Astorga met de kathedraal en het museum van Gaudi. Er werd ruim de tijd gegeven om de historische stad te bezoeken.  Astorga is een van de historische hoogtepunten van onze tocht. Deze stad wordt omringt door een muur met halfronde uitbouwsels gebouwd door de Romeinen in de 3de eeuw.
Stadsmuren rond Astorga.
Bekend is ook het museum van Gaudi. Tot Astorga blijven we op de Mesata rijden. In Astorga wordt de tijd genomen voor een bezoek aan het oude stadsgedeelte met de omwalde muren. Enkele kms voorbij Astorga wordt er gestopt voor een uitgebreide bevoorrading vooraleer naar het Cruz de Ferro te fietsen.
Na een laatste bevoorrading, in Valdeviejas, klaar om naar het Cruz de Ferro te rijden.
Na de bevoorrading in Valdeviejas beginnen we aan het laatste gedeelte van de rit. het beloofd lastig te worden met een beklimming tot boven de 1.500m. Verder over de Rabanal-pas doorheen het gebergte van Léon. Na 80 km begint de lange beklimming naar een hoogte van 1.500m.

Cruz de Ferro
Zo'n 5 km voor het Cruz de Ferro rijden we door Foncebadón. s' Winters zijn hier sneeuw en koude de alleenheersers. Nu is het een verlaten dorp.  Een sterke wind maakt het extra lastig.

De Rabanal-pas is een pittige pas. Na een aantal fikse klimmen over 10 km. kom je bij het Cruz de Ferro op 1500 m hoogte. De beklimming van de helling naar het Cruz de Ferro is een unieke ervaring. Dit werd door iedereen op eigen tempo afgewerkt. Sommige gedeelten kenden een stijging van 12%.

Dit is een simpel ijzeren kruis dat bovenop een boomstam staat en die op een gigantische berg stenen staat. 
Het is heel eenvoudig maar toch indrukwekkend en een eeuwenoud monument op een markant punt van de route. Het zou een bemoedigend teken zijn voor de pelgrims dat zij Santiago wel zouden halen.
Cruz de Ferro
Symbolisch legden ze dan een deel van hun last af door het gooien van een steen op de grote hoop aan de voet van het kruis. Op die manier sloten ze zich aan bij hun voorgangers. Stenen waren oorspronkelijk wegaanduidingen. Hierop stak er een stok of een kruis uit als teken dat je op het goede pad bent. 
Op de Cruz de Ferro.
Het is nu nog steeds de gewoonte om van huis af een steen(tje) mee te nemen en het gebruik in ere te houden. Het kan een symbolisch gebaar zijn omdat men een nieuwe fase op zijn levensweg inslaat. Je ziet er nu dan ook allerlei gedichtjes soms ter nagedachtenis. Mijn steentje ligt er nu dus ook bij!
Op het Cruz de Ferro.
De afdaling vanaf deze top op 1500 m is een moeilijke en een zeer technische en duizelingwekkende  afdaling van 20 km naar Molinaseca. Hierbij waren er gedeelten met een helling van 14%.

Ponferrada.
Aankomst in Ponferrada in de streek El Bierzo om 18.07 hr. Het "Hotel del Temple" is een prachtig gebouw dat 4 sterren telt.
Ponferrada dankt zijn naam aan de granieten brug met een ijzeren leuning die speciaal, zoals heel veel bruggen langs de Camino, voor de pelgrims gebouwd werd.

Ritgegevens:
Start te Leon:                09.15hr
Aankomst Ponferrada: 18.07hr
Afstand:                       118,3km   Totaal: 2.089km
Hoogtemeters:             1.202m.
Max. temperatuur:       37°C

Avondprogramma/ start zoals steeds met een aperitief/receptie in het parkje tegenover het hotel. Begin te 20.30 hr. 
Irene
Marijke


Aangekomen in het hotel "Temple" te Ponferrada.Rob
Ingrid

Profiel: Leon - Ponferrada
Temperatuurverloop: Leon - Ponferrada

Geen opmerkingen:

Een reactie posten