Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

zaterdag 3 augustus 2013

Dag 14: Ponferrada – Portomarin

Galicië
Vertrokken om 09.15 hr om de El Bierzo streek te verlaten. Het zou een kort ritje worden: slechts 125 km.
Op het programma staan drie passen op het programma.
  • Alto do Cebreiro: 1.310m
  • Alto de San Roque: 1.270m
  • Alto do Poio: 1.335m
Volgens het profiel komt er na 40 km de eerste beklimming tot 1.310m hoogte. Na een goede 40 km rijden we de regio Galicië binnen.

De provincie Lugo is de eerste provincie die we doorfietsen. Galicië is de uiteindelijke bestemming van 14 dagen. We naderen het einddoel!
Provincie Lugo in Galicia.
De temperatuur is ideaal om te fietsen. Zelfs frisjes in de voormiddag: 16°C. Een schril contrast met de vorige dagen. Tijdens de afdalingen dienden we onze windvestjes aan te trekken.

We rijden op de oude weg. Er zijn 2 nieuwe wegen aangelegd; een snelweg en een nationale weg. Waarschijnlijk met steun van Europa om de Spaanse betonboeren een mooi centje te bezorgen.
Beeld van de pelgrim(s) op de Alto San Roque.
We hebben echter wel het genot van rustige wegen. Ondertussen worden er meer een meer stappers en fietsers opgemerkt die hun Camino aan het doen zijn. Wellicht in minder comfortabele omstandigheden en in veel meer tijd.

Op de Alto San Roque, staat een schitterend beeld van een pelgrim die tegen weer en wind in worstelt.

El Cebreiro
Na ongeveer 50 km werd de hoogte van El Cebreiro naar 1.310m beklommen. Hier konden de klimmers hun talenten op botvieren. 


Boven werd de grote bevoorrading georganiseerd en om de gelegendheid te hebben om het dorpje te bezoeken. Hierna, rond 13.50 hr werd de afdaling aangevat. Dit was een lange rechte afdaling van 20 km en werd tegen een ijzingwekkend tempo afgelegd.

In El Cebrero komen we aan een Keltisch bergdorp en vormt de poort naar Galicië. Dit is een sfeervol dorp op 1300 m hoogte. Hier zijn verschillende legendes geboren. Hier was in 1300 naar verluidt een wonder, waarbij wijn veranderde in bloed en brood in vlees. Moet je voorstellen! Volgens een andere legende is deze mythische berg de bewaarplaats van de gouden Graal (heilige beker van het laatste avondmaal) waarnaar de ridders ijverig op zoek waren (en zijn).

Alto de San Roque.
Dit is de 2de pas. Hoogte 1.270 m. Op de top staat een groot beeld van een pelgrim die worstelt tegen de gierende wind.  Met een hand houdt hij zijn hoed vast. Met de andere zijn pelgrimsstaf. In de verte tuurt hij naar de bestemming: Santiago de Compostela.
Govaka bij het beeld van de pelgrim tegen de gierende wind op de Alto de San Roque.
Alto do Poio
De 3de beklimming van de dag naar de Alto do Poio naar 1.335 m. Gelukkig is het niveauverschil bijna verwaarloosbaar. Het is trouwens de laatste beklimming van de ganse tocht.

Samos
Na de lange afdaling houden we halt in Samos met het Monasteirio de Samos.

Sarria
Onderweg, rijden we door Sarria. In dit dorpje staat het beroemde 100km paaltje. Dit duidt aan dat men nog 100 km verwijderd is van het eindpunt Santiago de Compostella. Een op de vijf pelgrims te voet, vertrekt hier. Naar het einde toe wordt het een echt circus. Men wandelt bijna in colonne de beloofde heilige stad binnen.
Wij volgen echter de fietsroute, en hier is er ook een aanduiding voor de laatste 100 km.

Het 100 km bord. Voor de stappers te voet, de laatste vertrekplaats om officieel het Compostela te verkrijgen. 
Horreo's
Het werd uitkijken naar de bekende horreo’s. Dat zijn graanschuren op palen of een stenen verhoog. Dit om het ongedierte buiten te houden en ook voor verluchting en voor het drogen van het graan.
De graanschuren: horreo's
Portomarin
Het eindpunt van deze voorlaatste rit lag in Portomarin. Een dorp dat heropgebouwd werd nadat een stuwmeer het oorspronkelijke dorp onder water heeft gezet. De oudste gebouwen werden steen voor steen heropgebouwd. We logeren in Hotel Posada de Portomarin.

Ritgegevens:
Vertrek Ponferrada:           09.15hr
Aankomst Portomarin:      17.20 hr
Afstand:                         127 km  
Totaal:                          2.216 km
Hoogtemeters:                    1.756 m
Max. snelheid:                    68 km/hr
Gemiddelde temperatuur:  23°C
Parcours Ponferrada - Portomarin
Profiel: Ponferrada - Portomarin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten