Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

Bij de start te Leuven op 21 juli 2013

dinsdag 30 juli 2013

Het geheim van de rijpe bananen.

Bij elke stop van onze volgcamion, is er een stormloop naar bananen. Een zeer wijs commentator op onze VRT, José De Cauwer, verklaart bij hoog en bij laag, dat (over)rijpe bananen ideaal zijn tegen een fringale (rennersjargon voor een hongerklop).

Volgens bepaalde theorieën komt dat omdat de suikerketen bij heel rijpe bananen bijna volledig afgebroken is en dat de maag er minder werk moet leveren bij het verteringssysteem.

Andere theorieën vermelden dat bananen snel energie leveren en mineralen zoals kalium bevatten. Zelfs de cholesterol verlagen, vezels bevatten (goed voor de stoelgang). En wat nog belangrijk is, ze zouden helpen tegen wratten en tegen een kater (wegens het hoge magnesium gehalte). Onrijpe bananen bevatten veel zetmeel, weinig suikers en smaken bitter door de stof latex. Tijdens het rijpingsproces wordt die latex afgebroken en verdwijnt de bitterheid, terwijl de omzetting van zetmeel in suiker de zoete smaak aan de banaan geeft. Eens rijp, blijft er hooguit 1 tot 2 procent zetmeel over. Het suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20 procent.

Na deze zeer deskundige uitleg is het afwachten of onze begeleiders kunnen volgen met het aansleuren van voldoende van deze gele vruchten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten