Bij elke stop van onze volgcamion, is er een stormloop
naar bananen. Een zeer wijs commentator op onze VRT, José De Cauwer, verklaart
bij hoog en bij laag, dat (over)rijpe bananen ideaal zijn tegen een fringale (rennersjargon voor een
hongerklop).
Volgens bepaalde theorieën komt dat omdat de suikerketen bij heel rijpe bananen bijna volledig afgebroken
is en dat de maag er minder werk moet leveren bij het verteringssysteem.
Andere theorieën vermelden dat bananen snel energie
leveren en mineralen zoals kalium bevatten. Zelfs de cholesterol verlagen, vezels
bevatten (goed voor de stoelgang). En wat nog belangrijk is, ze zouden helpen
tegen wratten en tegen een kater (wegens het hoge magnesium gehalte). Onrijpe
bananen bevatten veel zetmeel, weinig suikers en smaken bitter door de stof
latex. Tijdens het rijpingsproces wordt die latex afgebroken en verdwijnt de
bitterheid, terwijl de omzetting van zetmeel in suiker de zoete smaak aan de
banaan geeft. Eens rijp, blijft er hooguit 1 tot 2 procent zetmeel over. Het
suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20 procent.
Na deze zeer deskundige uitleg is het afwachten of onze
begeleiders kunnen volgen met het aansleuren van voldoende van deze gele
vruchten.
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen